aanzee.jpg

Aan zee

 


Het werk ‘Aan zee’ is gemaakt
in opdracht voor de expositie ‘
Jong en veelbelovend’ voor
Villa Mondriaan, Winterswijk
ter ere van het 100 jaar jubileum
van de kunstbeweging De Stijl.

 

 

Begin twintigste eeuw liet de techniek het toe om buiten te schilderen. Schilders trokken naar plekken waar het licht bijzonder was, deze bevonden zich bijna altijd aan het water. Voor het werk ‘Aan zee’ heb ik het pad van deze traditie gevolgd. Mondriaan was als jonge kunstenaar steeds opzoek naar een manier om zijn ervaring met de natuur te verbeelden. 

Rust en stilte in de openbare ruimte is zeldzaam. We worden voortdurend omringd door geluid. Vooral in de randstad hebben steeds meer mensen behoefte aan plekken waar nog rust heerst, als tegenhanger van het lawaai.

Het strand is de plek waar ik ben opgegroeid, tot mijn zesentwintigste heb ik altijd op Scheveningen gewoond. Wanneer mijn hoofd volloopt, mijn lichaam moe is en ik even wil ontsnappen uit mijn dagelijkse drukke leven, ga ik naar het strand. Zodra ik de wind voel, de golven van de zee hoor en de geur van het strand ruik, voel ik de werking van de natuur. 

 

Op het strand zorgt het samenspel tussen wolken, wind en water steeds voor een ander uitzicht. Wanneer je de tijd neemt ontstaat er voor je ogen een levendig kleurenspel van grijs tinten. 

 
 
 
Mondriaan-zonderlijst.jpg
 
 

Inspiratiebron voor Aan zee
Kunstenaar buiten aan het werk
Piet Mondriaan, 1901-1906

 
 
TvR-VillaMondriaan013.jpg
 
 
 
TvR-VillaMondriaan016.jpg

Aan zee
Bij Museum Villa Mondriaan, Winterswijk
Als onderdeel van de expositie 'Jong & Veelbelovend' ter ere
van het 100 jaar jubileum van de kunstbeweging De Stijl, 2017

 
 
 
 

© 2017 Tessa van Rijn   |   info@tessavanrijn.com