Installation

Darkest Light

Installation, Darkest Light 340 x 200 cm

 
 

Een visuele zoektocht naar een
magische ervaring met natuur

 
 

Door lichtvervuiling heeft 60% van de Europeanen en zelfs 80% van de Nederlanders het zicht op de Melkweg verloren. Ik vind het een trieste gedachte dat er generaties opgroeien zonder ooit de Melkweg te zullen zien.

Het bewustzijn van de relatie tussen het universum en de mens is een belangrijke erfenis die in elke cultuur een belangrijke rol speelt, zowel tegenwoordig als in het verleden. Helaas lijkt onze westerse cultuur de eerste die dit besef dreigt te verliezen. Dit wordt veroorzaakt door lichtvervuiling, een van de effecten van de groeiende verstedelijking. Binnen Europa is Nederland het meest lichtvervuilde land.

Darkest Light is een zoektocht naar het donker, de beste methode hiervoor is het vinden van de Melkweg. Een zoektocht dwars door Nederland heeft mij toen bij de Boschplaat op Terschelling  gebracht. Hier is het eerste Dark Sky Park van Nederland. Het werd een magische ervaring die ik heb vertaald naar het project Darkest Light

 
 
 
 
 
 

Delft. Zodra de nacht valt, veranderen de wolken.

Dutch
light

 
 
 
16:31

16:31

16:51

16:51

17:01

17:01

Waithing for darkness

 
 
 
 

Serenity

De duisternis is hier donkerder dan thuis, immens en zo groot dat ik wordt overvallen door angst. De prachtige stilte maakt me gek. Pas na een half uur in het donker raken onze ogen gewend aan de duisternis. Pas dan begin je de nacht te zien.

 
 
 
 
10 seconds

10 seconds

 
 
Motion.png
 
 
 
600 seconds

600 seconds

 
 

Motion

Hoe langer de sluitertijd van mijn camera, hoe zichtbaarder het onzichtbare wordt. Niet alleen het aantal sterren en het licht boven ons, maar vooral de beweging om ons heen wordt versterkt.

 
 
-Collage.png
 

 

Collage

Wanneer ons zicht van de intimiderende grootsheid van de Melkweg verdwijnt, zal ons perspectief veranderen. We zullen ons niet meer kunnen verhouden tot de 'grotere' wereld om ons heen.

 
 

© 2017 Tessa van Rijn   |   info@tessavanrijn.com