TvR-maakbaarheid.jpg
 
 

Maakbaarheid

Onderzoek naar de vervagende grens
tussen natuurlijk en onnatuurlijk.

 
 

 
 
 

Het kopieerapparaat heb ik gebruikt als metafoor om de onnatuurlijkheid of kunstmatigheid van de maakbare mens te onderzoeken. Elk beeld is een kopie van een kopie. Elk beeld varieert weer van de kopie ervoor. Het is een exacte kopie maar het ‘origineel’ wordt steeds minder zichtbaar en na 84 kopieen is hij zelfs verdwenen. Ik heb gekozen voor een microscopisch beeld van bindweefselcellen omdat met deze cellen wordt gezocht naar een manier om met menselijke cellen te printen.

Op dit moment is de mens maakbaarder dan ooit tevoren. Door technologische vooruitgang zijn we de afgelopen decennia via protheses, implantaten en gen-technologie steeds beter in staat geweest om onze gezondheid en welzijn in lichamelijke zin te verbeteren. Vandaag de dag staan we aan de vooravond van wellicht de grootste stap in dit proces. Na onszelf te hebben kunnen bestuderen, repareren en verfraaien, kunnen we onszelf binnenkort 'creëren'. 

Door recente ontwikkelingen in de combinatie tussen; Gen & 3D-print technologie, is het creëren van het menselijk lichaam de afgelopen jaren in een stroomversnelling terecht gekomen. 

Een veel gehoord protest tegen de maakbare mens is de vermeende onnatuurlijkheid of kunstmatigheid ervan. Maar hoe onnatuurlijk zullen de creaties zijn? Een kopie is iets dat precies zo gemaakt is als iets dat al bestaat.

 

 
 
 

v.l.n.r. kopie 7/kopie 14/kopie 21/kopie 28/
kopie 35/kopie 42/kopie 49/kopie 56/
kopie 63/kopie 70/kopie 77/kopie 84

 
 
 

© 2017 Tessa van Rijn   |   info@tessavanrijn.com