Nachtlicht

 
GLOW_01.jpg
 
 

Nog 2 weken en dan start voor de 13de keer het internationale lichtkunstfestival GLOW Eindhoven. Hier presenteer ik als één van de 35 kunstenaars mijn nieuwe werk ‘Nachtlicht’. Om het publiek van meer dan 800.000 mensen bewust te maken van lichtvervuiling, laat ik op een (commercieel) LED scherm van in totaal 173m2, midden in het centrum van onze lichtstad, de Melkweg verschijnen.

Als het overgrote deel van Nederland ligt te slapen, branden de lampen in kantoren, zijn snelwegen vol verlicht en straalt lichtreclame naar niemand de stad in. Dit heeft naast ecologische (flora & fauna) en economische (verlies van energie/geld), ook culturele gevolgen. Zo kan 80% van de Nederlanders de Melkweg niet meer zien. Dit leidt tot het verlies van bewustzijn van onze relatie met het universum.

Nachtlicht is geïnspireerd op een magische ervaring die ik had tijdens mijn eerdere project Darkest Light. Voor dit project ging ik opzoek naar het donker, de beste methode hiervoor is het vinden van de Melkweg. Een zoektocht dwars door Nederland heeft mij toen bij de Boschplaat op Terschelling  gebracht. Hier is het eerste Dark Sky Park van Nederland. Het werd een magische ervaring die ik heb vertaald naar het project Darkest Light.

Van 10-17 november deel ik deze magische ervaring op één van de bronnen van lichtvervuiling. Dit gebeurd in samenwerking met blowUP-media, op hun 173m2 grote scherm voor buitenreclame aan de Groene Toren in Eindhoven.

Nachtlicht bestaat uit een 4 minuten durende foto-animatie. Het start met een steeds langzamer knipperend, rood SOS noodsignaal (morsecode) dat de hele omgeving verlicht. Als dit signaal stopt en de ogen van de bezoeker aan het donker wennen, verschijnen er sterren op het scherm. Langzaam vult het scherm zich en ontstaan de contouren van de Melkweg die tot in de hemel reikt. Wanneer deze het felste punt heeft bereikt, ontstaat vanuit de horizon een artificieel wit licht. Dit doet de Melkweg verdwijnen en vult het hele scherm/de omgeving met helder wit licht.
Dit eindigt na enkele seconden (als het ware met een druk knop). Wat resulteert is een donker scherm/gebouw.

www.gloweindhoven.nl/en/projects/light-art-projects/nightlight